Programma 2008

Activiteiten

Zoek je een boeiende activiteit?

Donderdag 25 januari: Gedichtendag

In de scholen, bibliotheek, gemeentediensten en enkele winkels worden gratis posters met het gedicht “Het Wafeleterke” van René De Clercq verspreid. Dit gedicht werd op muziek gezet door Jaak Opsomer (1873 – 1952). De partittuur kan je hier vinden: Het wafeleterke

Nog in het kader van de gedichtenweek: Voorleesuurtje De Vlasgaard Die Ghesellen brengen in een voorleesuurtje De Vlasgaard, een landelijk tafereel in verzen van René De Clercq bewerkt door Jan Dhaluin. (Zie verder in de nieuwsbrief)

Vrijdag 23 februari: 26ste Vlaamse Zangavond om 20 uur in d’Iefte 

Onder leiding van Egied Vandommele zingen wij samen mooie Vlaamse liederen. De samenzang wordt begeleid door een gelegenheidsorkest en ondersteund door twee koren. Toegang + zangboekje + drankje: 5 €. Iedereen welkom. Breng vrienden en familie mee!

Dinsdag 20 maart: 16de Nacht van de Geschiedenis.

Om 20 uur in o.c. d’Iefte Digitale projectie van oude filmpjes op groot scherm over het reilen en zeilen van de gemeente. Organisatie: Davidsfonds i.s.m. de Heemkring Dorp en Toren en het René De Clercqgenootschap.

Vrijdag 23 maart: René De Clercq - De Noodhoorn en andere gedichten 

bezorgd door Yves T’Sjoen en Els van Damme Dit nieuw boek wordt door de bezorgers voorgesteld om 19.30 uur in de bibliotheek van Deerlijk, Hoogstraat 124. Een warme oproep op bladzijde 31.

Van zondag 22 april (Erfgoeddag) tot zondag 28 oktober is het museum elke zondag gratis open 

Niet alleen elke zondag van 14.30 tot 18 uur, maar ook elke dag kunt u, na afspraak, het museum bezoeken (tel. 056/72.86.70 of dhaluin.dekeyser@telenet.be). U beleeft met een gids-verteller een hele brok boeiende geschiedenis. In dat huis, gebouwd in 1790, gaat u 200 jaar terug in de tijd. Naar een tijd zonder elektriciteit of modern comfort. U gelooft uw eigen ogen niet of denkt vol nostalgie aan uw prille kinderjaren.

Dinsdag 12 juni: René De Clercqherdenking om 19 uur aan zijn graf 

Elk jaar, op De Clercqs sterfdag van 12 juni 1932, organiseert IC Dien, i.s.m. het René De Clercqgenootschap, aan Renés graf een plechtigheid. Joost Vandommele houdt de gelegenheidstoespraak gevolgd door voordracht, samenzang en bloemenhulde.

Zondag 24 juni: Midzomermarkt

Op zondag 24 juni is het feest in het hele centrum van Deerlijk en zijn alle vrijwilligers in de weer. Het René De Clercqhuis wordt opnieuw wat het vroeger ooit was: „Estaminet Het Damberd.

Van 1 juli tot 21 oktober: elke zondagnamiddag boekenmarkt in het museum

U kunt er zeldzame mooie boeken, elpees en video.s kopen voor een prikje.

9 september: Open Monumentendag … tot 21 oktober 2018

Tentoonstelling “René De Clercq in de Groote Oorlog”. Meer info in deze Nieuwsbrief bladzijde 34.

Onze activiteiten voor kinderen

11 juli: Vlaanderen Feest

In samenwerking met het 11 juli comité en de Deerlijkse speelpleinwerking voor kinderen leeftijd 3de en 4de leerjaar een zoek- en duidingsspel omtrent Deerlijkse Monumenten.

In september: rondleiding voor de vierde leerjaren

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren wij in de maand september rondleidingen voor het vierde leerjaar. We behandelen de plaatselijke geschiedenis (kerk en retabel, Deerlijks drie Groten, standbeelden, De Clercqmuseum, merkwaardige gebouwen, enz.).

In november: verteltheater voor de derde kleuterklasjes 

Elke schooldag in november spelen wij, in het museum, voor de kleuters van de derde kleuterklasjes het verteltheater. Hoe leefden onze (over)grootouders? Dit doen we voor alle scholen van de regio en met succes: in 2018 reeds 696 opvoeringen!

In geval je het volledige programma wilt bekijken en afdrukken, klik op de link: Onze kalender 2018